Mainoksia

banner

Ihon ja turkin hoito

Karvanlähtö

Kevään tullessa moni koiranomistaja huokaa, kun lemmikki vaihtaa talviturkin kesäkarvaan ja nurkissa pyörivät karvapalloset eivät tunnu siivouksesta huolimatta häviävän minnekään. Karvanlähtö on voimakkainta keväällä, vaikka sisätiloissa eläviltä lemmikeiltä voi lähteä karvaa vuoden ympäri.

Sisäilman lämpötila vaikuttaa myös lemmikkisi karvanlähtöön. Kovin lämmin sisäilma stimuloi karvanlähtöä. Lämpötilan alentaminen voi helpottaa runsasta karvanlähtöä. Jos lemmikin makuupaikka on aivan patterin vieressä, voi olla aiheellista kokeilla siirtää lemmikki nukkumaan viileämpään paikkaan.

Harjaaminen

Lemmikin turkkiin jää paljon irronneita karvoja, jotka on syytä harjata pois, varsinkin jos haluaa vähentää lattialla pyörivien karvojen määrää. Toki pitkäkarvaisia koiria on syytä harjata säännöllisesti turkkiin ilmestyvän lian ja takkujen vuoksi. Harjaaminen on hyvä ihon hyvinvoinnille.

Harjaaminen tulisi tehdä myötäpäivään ja on hyvä harjata pohjaan asti. Lyhyet harjanvedot ovat parempia kuin pitkät. Jos haluaa tehokkaasti harjata irtokarvat pois, voi kokeilla myös vastapäivään harjaamista. Tämä on kuitenkin koiralle epämieluisampaa kuin myötäpäivään harjaaminen. Lopuksi on hyvä harjata vielä myötäpäivään.

Harjat ja kammat

Harjoja on todella monenlaisia. Kannattaa kysyä kasvattajalta tai toiselta koirasi rotuun perehtyneeltä henkilöltä koirallesi sopiva harja. Lyhytkarvaisille koirille, jotka pitävät harjaamista epämiellyttävänä, käy ehkä turkinhoitokinnas, jossa on nystyjä. Harjaaminen turkinhoitokintaalla muistuttaa silittelyä, ja koira pitää siitä enemmän kuin kovasta harjasta.

Kammat soveltuvat erityisesti harjaamisen jälkeen loppujen irtokarvojen pyydystämiseen ja pitkäkarvaisilla roduilla takkujen selvittämiseen. Lemmikkieläinliikkeistä saa lemmikeille tarkoitettuja kampoja.

Ennen pesua kannattaa pitkäkarvaisen lemmikin turkki harjata. On hyvä harjata koira myös pesun jälkeen.

Kalju koira

Kaljuuntuminen voi olla oire sairaudesta. Ei ole normaalia, että eläin kovasti kaljuuntuu. Monet sairaudet aiheuttavat karvattomia laikkuja, esimerkiksi rengaspälvisilsa. Jos karvanlähtöön liittyy iho-oireita, kannattaa kääntyä eläinlääkärin puoleen.

Allergia

Koiran allergiat voivat joskus aiheuttaa iho-oireita. Koiran turkki kutiaa ja näyttää olevan huonossa kunnossa. Turkin kiilto voi olla kadonnut ja karva irtoaa helposti. Koira rapsuttaa turkkia ja kova ihon raapiminen saattaa aiheuttaa ihovaurioita. Allergisen koiran hoidossa auttaa eläinlääkäri.

Hilse

Koiran ihon hilseily on luonnollista kuten ihmisilläkin. Toisilla koirilla hilseily on häiritsevää. Kannattaa kokeilla koiran pesua miedolla shampoolla. Lemmikin harjaaminen voi myös auttaa. Koiranomistaja voi kokeilla myös hilseshampoota. Lääkeshampoita myydään hyvinvarustetuissa lemmikkieläinliikkeissä ja eläinlääkäriasemilla.

Hilseily voi johtua ruokinnasta, joka ei täytä kaikkia koiran ravintoainevaatimuksia. On siis syytä kiinnittää huomiota koiran ruokaan. Parempaan valmisruokaan tai monipuolisempaan kotiruokaan siirtyminen voi parantaa koiran turkin kuntoa. Myös öljyjen anto voi auttaa. Pieni määrä kalanmaksaöljyä ruoan kanssa saattaa olla avuksi. Huomaa, että kalanmaksaöljyä ei tulisi yliannostella. Koiralle voi kokeilla myös välttämättömiä rasvahappoja sisältävää lisäravinnetta.

Hilseily voi johtua myös sairauksista, ja jos kotikonstit ei näytä tepsivän, on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen. Hilseilyn taustalla voi olla esimerkiksi allergia, loiset tai sisäiset sairaudet. Varoittavia merkkejä hilseilyn lisäksi ovat rupeumat, kovettumat tai kutina.

Kutina

Kutina voi aiheutua monesta syystä. Kuiva iho voi olla kutinan aiheuttaja. Koirille on suunniteltu erilaisia kosteuttavia shampoita. Välttämättömiä rasvahappoja sisältävät lisäravinteet voivat myös auttaa.

Kutina voi seurata myös ikävämmistä syistä. Allergia voi aikaansaada kutinaa ja esimerkiksi täit ja kirput aiheuttavat kutinaa. Paikka, josta eläin itseänsä raapii, kertoo paljon kutinan aiheuttajasta. Joka puolelta itseänsä rapsuttava koira voi olla allerginen, kun taas erityisesti kaulan alueelta itseään rapsuttavalla koiralla voi olla täitä. Myös hilsepunkki ja syyhypunkki aiheuttavat kutinaa. Jos kutina on jatkuvaa ja häiritsevää, eikä hoito auta, on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen.