Mainoksia

banner

Vitamiinit ja hivenaineet

Koiralle tarpeelliset vitamiinit ja hivenaineet

Vitamiinit

C- ja B- vitamiinit ovat vesiliukoisia eikä niiden yliannostelu ole niin vaarallista kuin rasvaliukoisten vitamiinien. C- vitamiinia ei kuitenkaan tarvitse lisätä ravintoon sillä koira pystyy valmistamaan sitä elimistössään. Rasvaliukoisia vitamiineja ovat A-, D-, E- & K- vitamiinit. Rasvaliukoiset vitamiinit voivat kerääntyä elimistöön. Rasvaliukoiset vitamiinit imeytyvät vain rasvojen kanssa.

Vesiliukoiset vitamiinit

1. B- vitamiinit
Ruokapussien kyljissä vilahtelee monenlaisia nimiä, jotka tuntuvat välillä melko heprealta. Näin on myös vitamiinien kohdalla. Erityisesti B- ryhmän vitamiineja on monta ja niiden nimet on hankalia. Mutta tässä hiukan selvennystä:

-B1 = tiamiini. Tiamiini on tärkeä vitamiini. Koiralle kotiruokaa syöttäville tiedoksi: Tiamiini tuhoutuu ruokaa keitettäessä. Lisäksi tiamiinia tuhoaa raa'ssa kalassa oleva tiaminaasi.
-B2 = riboflaviini. Riboflaviinia koirien on saatava ravinnosta. Riboflaviini on välttämätön solujen kasvuun.
-Pantoteenihappo.
-Niasiini. Muodostuu ravinnon tryptofaani aminohaposta.
-B6= pyridoksiini, pyridoksaali, pyridoksamiini. Tarvitaan runsaammin kun dieetissä on valkuaista.
-Biotiini. Raa'an kananmunan valkuainen sitoo biotiinia, joten raakaa kananmunanvalkuaista ei tulisi antaa koiralle suuria määriä.
-Foolihappo.
-B12= Cyanocobolamin.
-Koliini.

2. C-vitamiini= askorbiinihappo. Vain kädelliset ja marsut eivät kykene syntetisoimaan C- vitamiinia elimistössään, joten koiralle sitä ei tarvitse lisätä ravintoon. C- vitamiinista on kuitenkin hyötyä aktiivisille ja stressaantuneille koirille.

Rasvaliukoiset vitamiinit

1. A- vitamiini= retinoli. A- vitamiinin esimuoto on karotenoidit, jotka ovat hedelmien ja vihannesten keltaisia pigmenttejä. Tärkein karotenoidi on beetakaroteeni. Jos ravinnossa on runsaasti maksaa tai kalanmaksaöljyä, voi koira saada A- vitamiinia yliannostuksen.

2. D- vitamiini. D- vitamiinia syntetisoidaan iholla auringonvalon vaikutuksesta.

3. E- vitamiini.

4. K- vitamiini. Suoliston bakteerit syntetisoivat.

Kivennäisaineet eli mineraalit

Kivennäisaineet ovat välttämättömiä kuten vitamiinitkin. Kivennäisaineita tarvitaan kuitenkin pienempi määrä. Kivennäisaineita ovat kalsium, fosfori, natrium, kloridi, magnesium, kalium, rikki, rauta, kupari, jodi, sinkki, seleeni, mangaani ja koboltti.

Kalsiumin ylisaannin on todettu olevan yksi tekijä kasvuhäiriöiden syntyyn, joten kalsiumin annostuksen kanssa on oltava erityisen tarkka, etenkin jos antaa kalsiumlisää ruokaan. D- vitamiini on yhteydessä kalsiumin ja fosforin aineenvaihduntaan ja tarve liittyy ravinnon kalsiumin ja fosforin määriin. Natriumkloridista eli ruokasuolasta on muistettava, että suurilla pitoisuuksilla voidaan aiheuttaa suolamyrkytys. Sinkkiä tarvitaan runsaammin, jos ravinnossa on runsaasti kalsiumia tai kasvivalkuaista. Sinkki ja kupari ovat tärkeitä ihon hyvinvoinnille.